Stevedore St. Williamstown
Stevedore St. Williamstown
Stevedore St. Williamstown
Stevedore St. Williamstown

Project Brief

Status: Construction Documentation

The site offers an opportunity to provide high quality accommodation on a plot which presents as a disjointed streetscape and an unfocused interface to the southern boundary opposite an existing public car park.

The proposal sets up primary axes and links by placing three free standing buildings strategically to offer connectivity between Stevedore Street and the commercial precinct. The creation of an internal communal landscape zone consolidates each building footprint, with high regard for solar orientation, activation of common spaces and promotion of a sense of community for future users.

The immediate context offered little in terms of a style or type of building which could be imitated successfully within our design response; we have incorporated typical architectural elements of the precinct such as pitched roofs, materials, openings, scales and rhythms within a contemporary idiom that we believe to be a more appropriate, and honest response.

Importantly, we looked beyond the immediate surroundings and elected to present the scheme as a historical story book of the area which should be considered as ‘contemporary historic’. The existing Gasworks structures will remain partially and be incorporated into the design to celebrate the historic relevance of the former use, and further engage in the concept of the buildings presenting as a storybook.

Additional elements such as curvilinear roof forms, port holes and boardwalk style timbers echo the marina and water existing in the wider context. Each building is described differently in response to their contribution to the context, their relationship to one another and the need to ensure individual identity, critical in developments of this type.

Stevedore St. Williamstown

  • Categories →
  • Drawing Board
  • Residential Multiple
 
Back to top