Milller St. Thornbury
Milller St. Thornbury
Milller St. Thornbury
Milller St. Thornbury

Project Brief

Extension and renovation of an existing 3 bedroom California bungalow to accommodate a young family.
The underlying philosophy was not to fight against the sites size, orientation or position in the street.

It was considered inappropriate to build two storey’s due to the over shading on a small back garden and the need to provide a musicians studio within the brief which ideally would be separated from the living areas.

The retained bungalow maintains the streetscape whilst a new simple black box is tucked underneath the existing eaves line to contain a new living, kitchen and laundry areas.
The skillion roof rises gently to the south to maximize the southern daylight which offers generous constant light throughout.

A new timber deck from front to back links the old and new and stops at an additional timber box to the west boundary which contains the studio.

Materiality is key. Black metal cladding acts as a shadow form to become a secondary and respectful addition to a 90 year old building, The use of silvertop ash and plywood is used to grey down gently over time and fully integrate with the green landscape as it develops over time. Blacbutt timber flooring and hope pine plywood joinery continues this theme internally.

Milller St. Thornbury

  • Categories →
  • Refurbishment / Addition
  • Residential Single
 
Back to top